Isnin, 10 Oktober 2016

BILA KITA HENDAK JADI MACAM MASYARAKAT NEGARA JEPUN

Aku paling kagum dengan rakyat Jepun.  Aku belum lagi ke negara matahari terbit tu, cuma membaca di blog blog kembara dan melihat betapa bersihnya negara mereka dan betapa disiplinnya rakyat mereka hatta jika diletak barang berharga diluar kedai, ternyata selamat tanpa ada sesiapa yang cuba hendak mencurinya.  Cer kalau kat sini... letakla barang berharga diluar...alamat lesap..  Jadi negara Jepun adalah negara 'wishlist' aku jika ada rezeki pasti aku akan kesana. 

Aku pasti rakyat negara kita pun ramai yang berdisiplin, tapi disebabkan oleh sebilangan besar yang tidak begitu, maka amalan kebersihan tidak dapat dijalankan.  Aku biasa melihat orang membuang sampah dari kereta, membiarkan sisa sampah selepas makan di taman taman tidak dibuang di tong sampah (kalau tak jumpa tong sampahpun, sila la simpan dulu dlm plastik ke) dan kita lihat betapa kotornya pantai di negara kita.  Aku sedih sebenarnya.  Dimana nilai nilai murni masyarakat Malaysia yang rata rata Islam (kerna Islam mementingkan kebersihan).  Contoh paling senang, cuba kita lihat pasar malam selepas tamat waktu perniagaan...tengok betapa kotornya kawasan pasar malam dengan sampah yang terlambak disana sini. Walaupun peniaga meletak sisa sampah diletak dalam plastik tetapi sampahnya amatlah padat dan membuak buak sampah yang terkeluar...belum lagi plastik dan bekas bekas makanan yang dibuang merata rata oleh pengunjung.  Belum lagi kes kes kerosakan harta awam atau 'vandalism'.   

Didiklah anak anak anda sedari kecil supaya menghargai kebersihan.  Luaskan pemandangan dan fikiran betapa mereka menghargai dan sayang negara mereka sendiri.  Jangan jadi masyarakat yang mementingkan diri sendiri.  

Gambah di bawah  longkang di negara kita  :-(


                                                 (Gambar: sumber google )

Di Jepun :-)


                                                       (Gambar:  sumber google )
Salahkan diri sendiri jika terjadi banjir kerana tersumbatnya longkang longkang dengan sampah kerana sikap masyarakat kita yang membuang sampah merata rata.  Akhir sekali untuk kelangsungan bumi agar terus berfungsi ..amalkan juga sikap mengitar semula sampah...juga jangan sewenangnya menebang pokok pokok yang menyejukkan bumi ini.  Ala...setakat daun yang gugur kat laman awak semua tu...sapu je la kannn...tu kan senaman keluar peluh :-)








6 ulasan:

  1. I live reading yours. Keep it up.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamulaikum Admin,

      Mohon untuk dimasukkan blog saya ke blok tuan. Blog saya:

      biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

      Sekiranya sudah dimasukkan harap maklumkan kat email saya: biarlembuyangjadilembu@gmail.com

      Terima kasih

      Padam
    2. Assalamulaikum Admin,

      Mohon untuk dimasukkan blog saya ke blok tuan. Blog saya:

      biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

      Sekiranya sudah dimasukkan harap maklumkan kat email saya: biarlembuyangjadilembu@gmail.com

      Terima kasih

      Padam
  2. En. Adam, thanks for your blogwalking and i already read your blog yang penuh dengan kata kata kiasan. Sangat menarik :-)

    BalasPadam
  3. Bukan mudah nak mendisiplinkan manusia ni rupanya ye HG...Kalau tak dibendung 5 tahun lagi harus sungai tu dah tak rupa sungai hihi..

    BalasPadam
  4. kann...risau saya apa yang tinggal untuk generasi akan datang jika sikap tidak ambil peduli masih menebal :-(

    BalasPadam